Historische Hoogtepunten

Er is niets zaliger dan hele dagen luieren bij het zwembad en genieten van de lokale keuken. Maar als je jouw reis echt memorabel wil maken, moet je ook proeven van de geschiedenis van Malta. Onderstaande culturele trekpleisters mag je absoluut niet missen.

Megalitische tempels

De megalitische tempels van Malta dateren uit de periode tussen 3.600 en 2.500 jaar voor Christus. Dat betekent dat ze bij de oudste ruïnes ter wereld horen, nog ouder dan de Egyptische piramides en Stonehenge! De bouwwerken uit reusachtige kalkstenen rotsblokken deden niet alleen dienst als heiligdom. Ze werden ook gebruikt als kalender. Bij de start van elk nieuw seizoen komt de zon namelijk op een héél specifieke plek op, zodat de bevolking wist dat het tijd was om te beginnen zaaien of te oogsten. Het is ingenieus om te zien hoe ver de beschaving toen al was gevorderd. In het tempeltijdperk waren er zo’n twintig megalithische complexen op de Maltese eilanden. Vandaag zijn er nog zeven ruïnes te bezichtigen. De archeologische site van Ħaġar Qim en Mnajdra vlak bij de stad Qrendi is een echte aanrader voor een reis naar het verleden.

Mdina

In Mdina schuilt de geschiedenis achter elke hoek en onder elke straatsteen. De historische stad ligt centraal op het eiland Malta, bovenop een heuvel. Tot in de 16de eeuw deed Mdina dienst als hoofdstad. Daarna zijn de ridders weggetrokken om zich te vestigen in Birgu en Valletta, de adel is achtergebleven. Daardoor vind je hier naast de forten en de stevige stadsomwalling ook heel wat prachtige barokke paleizen. Tot op vandaag wonen er enkele rijke families in de historische stad. De 300 inwoners zijn de enigen die met hun auto de stadspoorten binnen mogen. Daardoor wordt Mdina ook wel eens de Stille Stad genoemd. Vooral ’s avonds baden de smalle middeleeuwse straatjes in een rustige, sprookjesachtige sfeer. Geen wonder dat de makers van successerie Game of Thrones Mdina hebben uitgekozen om verschillende scènes op te nemen.

Vittoriosa & Three Cities

De grootste troef van de Drie Steden is hun ligging, aan een natuurlijke inham van de Middellandse Zee. Hier kan je op elk moment van de dag in een ‘dghajsa’ hoppen. De houten sloepjes dienden oorspronkelijk om zeelui van hun grote schepen aan wal te brengen, vandaag brengen ze je op minder dan een kwartier vrolijk dobberend naar Valletta. Je hoeft je overigens geen zorgen te maken, de bootjes zijn stabieler dan ze eruitzien. Blijf je liever met beide voeten op de grond, neem dan de bus of maak een wandeling. Het is amper een halfuurtje stappen naar Valletta langs de kaai in het verlengde van de oude stadswallen. Oorspronkelijk heette Vittoriosa lange tijd Birgu. Maar toen de ridders van de Orde van Sint-Jan naar de havenstad trokken om zich te verzetten tegen de Ottomaanse invallen en de overwinning behaalden, doopten ze de vesting om tot ‘stad van de overwinning’. Bezoek zeker eens het historische Fort Sint-Angelo, van waaruit de verdediging werd gevoerd, en geef je ogen de kost in de smalle kronkelige straatjes waar nog talloze 16de-eeuwse auberges en kerken staan te schitteren.

Het Grootmeesterspaleis

Om te zege in Vittoriosa te vieren, begon grootmeester Jean Parisot de la Valette aan de bouw van een nieuwe versterkte stad aan de overkant van de natuurlijke haven: Valletta. Dat is de huidige hoofdstad van Malta. Het Grootmeesterspaleis dat de la Valette liet construeren huisvest vandaag het Huis van afgevaardigden en het kantoor van president Marie-Louise Coleiro Preca. Dat is zeker een bezoekje waard. Maar in feite vormt de hele stad een waar openluchtmuseum. Op elke straathoek kom je een historisch bouwwerk tegen, met uiteraard de nodige winkels, restaurants en terrasjes om tussendoor even te ontspannen.