Gozo, eiland om van te smullen

Als je op Malta verblijft, zou je minstens één dag op het naburige eiland Gozo moeten doorbrengen. Of zelfs twee. Of meer! De authentieke levensstijl, de ontspannen sfeer en de schitterende natuur geven je vakantie een ware extra dimensie.

Landbouwers die de kalkstenen muurtjes rondom hun veld versterken. Een hond die onverstoord op het midden van de weg ligt te slapen. Dorpsbewoners die elkaar hartelijk begroeten op straat. Dat is Gozo. Rustig, gemoedelijk, charmant. Het eiland telt amper 30.000 inwoners. De meerderheid, zo’n 7.000 van hen, wonen in de hoofdstad Victoria, ook wel Rabat genoemd. De anderen zijn thuis in een van de dorpjes langs de kust of op het platteland. Landbouw en visserij zijn hier samen met toerisme de belangrijkste inkomstenbronnen.

ta_pinu__gozo_church_4

Gozo heeft geen eigen luchthaven, dus zelfs als je besluit om jouw volledige reis hier door te brengen moet je een ferry nemen vanuit Cirkewwa op Malta. Er vertrekt elke 45 minuten een boot, die minder dan een halfuur over doet om het eiland te bereiken (info op www.gozochannel.com). Zodra je voet aan wal zet, word je overvallen door een gevoel van rust. Vooral na de middag loopt er amper iemand op straat en zijn vele winkels dicht. Dat komt omdat de bewoners het gewoon zijn om rond 6 uur ‘s morgens op te staan, naar de kerk te gaan en te werken tot het warmste moment van de dag begint. Zelfs buiten de zomer houden ze zich aan die gewoonte vast en gaan ze pas na 16 uur terug aan het werk.

gozo_landscape_1

De fijnste manier om op Gozo te verblijven is in een farmhouse, een traditionele boerderij die omgebouwd is tot een vakantiehuis (www.gozofarmhouses.com). Al zijn er ook genoeg hotels in de dorpen en in de hoofdstad. Die kan je doorgaans gemakkelijk bereiken met de bus, maar als je het heuvelachtige binnenland wil gaan verkennen huur je beter een wagen. Nog een optie: doe een tochtje te paard. Paardrijden is immens populair op Malta. Of ga gewoon wandelen! Op die manier krijg je het echte Gozo te zien.

Vooral bij zonsondergang is het uitzicht op Gozo surreëel. Ook het rode strand Ramla Bay is een zalige plek om even te ontspannen. Nabij Xagrhra vind je de ruïnes van de megalithische tempels van Ġgantija. En dan zijn er nog de vele wijngaarden, zoals Ta’Mena, waar je naar hartenlust kan proeven en alles over de godendrank kan ontdekken.