De beste duikplekken op Malta van Antoinette

Gepassioneerd duikster Antoinette Kolman bezocht de Maltese eilanden en maakte in vier dagen negen duiken. Wat zijn de beste plekken om de schitterende onderwaterwereld van Malta te verkennen? Antoinette deelt haar tips.

 

Hoe vond je het duiken in Malta?

“Het was in één woord fantastisch. Het water is schitterend blauw en je hebt wel tot twintig meter zicht. Duiken in Malta is heel divers, van grotten tot scheepswrakken.”

 

Waar kun je het beste grotduiken?

“Mijn eerste duik was bij het Lantern Point op het kleine eilandje Comino. Omdat de grotten hier ondiep en gemakkelijk te doen zijn, heb je geen grotervaring nodig. Het uitzicht is werkelijk adembenemend. En ik heb honderden vuurwormen gezien. Daar moet je wel goed voor uitkijken, want het jeukt vreselijk als je die aanraakt! Ook mijn tweede duik was een grotduik, in de Santa Maria Caves dit keer. Dit is een stelsel van tientallen grotten. Met het invallende licht van boven is het echt een schouwspel, met als hoogtepunt de Zorro-grot.”

 

Welke wrakken mag je niet missen?

“Het wrak van de voormalige P31 patrouilleboot is echt een aanrader. Dit schip is 52 meter lang en staat rechtop in het zand. Het is superleuk om kriskras door het wrak te gaan. Er zwommen heel veel vissen rond en een octopus verstopte zich in het gras.

 

De enige nitrox-duik die ik gemaakt heb, was naar het Cominoland Wreck op een diepte van 39,8 meter. Binnen in dit mooie wrak kun je de motorruimte in en de beroemde trappen bekijken. Mijn mededuikers lachten me uit omdat ik mijn volledige wetsuit aanhad, maar in de koude thermocline was ik degene die het hardste moest lachen!”

 

En heb je verder nog tips?

“Uiteraard kan de meest beroemde duikplek niet ontbreken: de Blue Hole aan de westkust van Gozo. Het was een pittige wandeling ernaartoe, dus ik was blij toen ik de verkoelende zee in mocht. De rotsformaties zijn schitterend en de lichtstralen die naar binnenvallen sprookjesachtig.”