Bucketlist Malta

Top 10 must-do's op Malta

1. Eet een authentieke pastizzi

Nergens vind je een traditionelere pastizzi dan in het Crystal Palace café in het kalme stadje Rabat. De lokale Maltezers doopten de pastizzi tot de beste van het hele eiland – en daar drinken ze graag een cisk pils of tas thee bij. Het ware Malta met de glimlach. Dan neem je het ‘rustieke’ interieur er met plezier bij.

Crystal Palace, Triq San-Pawl 84 – Rabat
pastizzi_u_qassatat

2. Bezoek het verborgen pakhuis

In Valletta tussen de lift naar Upper Barrakka Gardens (Grand Harbour) en de Bar Bridge, passeer je dit heel bijzondere pakhuis. Met zijn gekleurde deuren is het zonder twijfel één van de mooiste gebouwen van de haven. De kleur van elke deur zou hinten op wat er binnen gestockeerd wordt.

Liesse, Valletta

3. Kuier door et mooiste straatje

Om de hoek bovenstaande pakhuis wandel je zo het mooiste straatje van Valletta in. Je oog wordt onmiddellijk getrokken door de panoramische havenuitzichten. De charmante gevels, in exotische kleuren, en de olijfbomen doen natuurlijk ook wegdromen. Onthaast!

St. Barbara Bastion, Valletta

st_barbara_bastion_valletta

4. Relax in het charmantste park

Omdat elke reisgids de Upper Barrakka Gardens in de verf zet, blijven de groene Lower Barrakka Gardens een oase van rust. Deze ‘tuinen’ zijn kleiner, charmanter en stil genieten. Het neo-classicistische tempeltje, omgeven in het groen, geeft dit parkje zijn intieme charme.

Lower Barrakka Gardens, Il-Barrakka ta’ Isfel – Quarry Wharf (Xatt il-Barriera), Valletta

istock_68534901_large

 

5. Beleef Victoria’s (Gozo) hoofdstraat

De meeste mensen zijn geneigd om de drukke hoofdstraat op Gozo te vermijden of om zo snel mogelijk door te rijden richting citadel. En toch. Parkeer –indien mogelijk – je wagen en neem even de tijd om de schitterende balkons te bewonderen.

Triq L-Imgarr – Eiland Gozo

victoria-gozo

 

6.  Neem gas terug in het rustige Rabat

Veel toeristen bezoeken ‘Stille Stad’ Mdina maar slaan het nabijgelegen Rabat over. Onbegrijpelijk. Want, waar Mdina een opgeblonken parel is, is Rabat een ruwe diamant. Wie even doorwandelt richting centrum, ontdekt het ene fijne plein na het andere. Daar waar de bevolking nog de tijd neemt… om gewoon even niets te doen.

Centrum Rabat

7. Be like the locals in Valletta

Valletta schakelt – met het oog op de status van Culturele Hoofdstad 2018 – een versnelling hoger wat betreft het verfraaien van de stad. Gelukkig zijn de eenvoudige, authentieke groenten- en fruitwinkels nog talrijk aanwezig en kleuren ze letterlijk het straatbeeld. Ideaal om wat vers fruit in te slaan voor onderweg.

8. Zoek het contrast tussen oud en nieuw 

Veel mensen lopen er, op hun weg naar het centrum, gehaast voorbij. Terwijl dit gebouw een hoogst indrukwekkend ontwerp is van de befaamde Italiaanse architect Renzo Piano (bekend van onder meer het Centre Georges Pompidou in Parijs). Het bouwwerk is van een sublieme eenvoud en net zo geweldig is de overgang die hij creëerde tussen stadspoort en plein.

Triq Ir-Republikka of Republic Street, Valletta

renzo-piano-designed-parliament-house-valletta

9. Geniet van zon en zee bij de Gozo zoutpannen

Wanneer het zonlicht de zoutpannen van Gozo doet opflikkeren, is het licht scherper dan een Zwitsers mes. Er staat hier meestal een strakke wind, wat blijkbaar ideaal is voor de zoutwinning. Hier sta je als op de rand van de wereld. Machtig.

Zoutpannen,Triq Ix-Xwejni – Eiland Gozo

10. Geniet van een terrasje

Café Kapitali is de voortrekker van modern Malta. In dit nieuwe, jonge café tapt met artisanale bieren mét de glimlach. Eigentijds, creatief, gedurfd, professioneel.