Het Grote Genieten op 3 kleine eilanden

Het hoofdeiland Malta is altijd een smeltkroes van culturen geweest en die sporen zijn nu nog duidelijk zichtbaar: Arabieren, Feniciërs, Romeinen, Spanjaarden, Engelsen, Fransen en de prestigieuze Johannietersorde, ze hebben allemaal hun stempel gedrukt op de Maltese geschiedenis. Malta is dan ook de uitgelezen bestemming voor cultuurliefhebbers. Een bezoek aan de hoofdstad Valletta en de ‘Stille Stad’ Mdina mag zeker niet ontbreken

Doen in Malta

Waar bevinden zich de belangrijkste VVV-kantoren?

Design Spacer

Over het hele eiland vindt u VVV-kantoren. Deze zijn gevestigd in de volgende plaatsen:

Valletta
229, Merchants Street
Valletta
Tel: ( 356) 22915440 – 2
Fax: ( 356) 21255844

Valletta Waterfront 
Tel: ( 356) 21220633

Malta International Airport
Arrivals Lounge
Luqa
Tel: ( 356) 23696073/4
Fax: ( 356) 21822072

Gozo
Victoria
Tigrija Palazz, Level 1
Republic Street,
Tel: ( 356) 21561419
Fax: ( 356) 21550254

Arrow Waar kan ik informatie verkrijgen over het aanvragen van een visum?

Design Spacer

Ga voor het aanvragen van een visum naar de website van het Maltese Ministerie van Buitenlandse Zaken (www.gov.mt)

Arrow Wat zijn de vereisten als ik een huisdier wil invoeren naar Malta?

Design Spacer

Voor elk huisdier dat wordt ingevoerd naar Malta moet, voorafgaande aan de invoer, een importvergunning worden afgegeven door de Directeur van de Diergeneeskundige Dienst. Aanbevolen wordt om de vergunning zes weken voor de invoer aan te vragen om genoeg tijd te hebben voor de vaccinatie en andere verplichtingen waaraan voorafgaande aan de invoer moet zijn voldaan.

Voor alle huisdieren moet een certificaat worden afgegeven door de diergeneeskundige dienst van de overheid, waarin wordt verklaard, dat in het land van herkomst geen hondsdolheid heeft geheerst in de zes maanden voorafgaande aan het vertrek van het dier. Het certificaat moet ook verklaren dat het land van herkomst een officieel beleid heeft voor een strenge controle van de invoer van dieren. Als een huisdier uit een land komt waar hondsdolheid heeft geheerst, moet een certificaat worden afgegeven waaruit blijkt dat het dier uit een gebied komt, waar geen hondsdolheid heerste.

Voor het dier moet, vlak voor de reis naar Malta, ook een diergeneeskundige gezondheidsverklaring worden afgegeven door een erkende dierenarts. In de verklaring moet staan dat het dier gezond is en dat het geen tekenen vertoont van klinische ziekten of van parasitaire infecties en dat het, niet minder dan dertig dagen voor de export, maar niet meer dan zes maanden voor de export, is ingeënt tegen hondsdolheid met een niet-geactiveerd vaccin. Het dier moet vanuit het land van herkomst veilig in een krat als vracht, rechtstreeks via de lucht of zee worden vervoerd naar Malta.

De Diergeneeskundige Dienst van het Ministerie van Voedselvoorziening, Landbouw en Visserij (Tel: 2123 9968, 2122 5930) van Malta moet minimaal één week van tevoren op de hoogte worden gesteld van de precieze data van de aankomst van het dier. Ook moet worden aangegeven of het dier al of niet zal worden vergezeld door een begeleider.

De import van dieren is alleen toegestaan tijdens kantooruren – van 7.30 tot 17.00 uur. Er zullen geen dieren worden geaccepteerd in de weekends of op nationale feestdagen.

Huisdieren meegenomen uit het Verenigd Koninkrijk gaan drie weken in quarantaine op de Quarantaine afdeling in Luqa. De periode van quarantaine voor andere landen kan oplopen tot zes maanden. Voordat een kat of hond uit quarantaine kan worden ontslagen, moet een importvergunning van het Ministerie van Economische Zaken en een aangifteformulier (nummer 2) van de Douane worden ingevuld.

Voor meer informatie neemt u contact op met:

De Directeur van de Diergeneeskundige Dienst
Albertown
Marsa
Tel: ( 356) 2122 5638, ( 356) 2122 5930
Email: info@veterinary.gov.mt
Meer informatie op de website Afdeling voor Voedsel en Diergeneeskundige Voorschriften

Arrow Wat zijn de openingstijden van de winkels op Malta?

Design Spacer

Winkelcentra en winkels zijn normaal gesproken geopend tussen 9.00-13.00 uur en tussen 16.00-19.00 uur.
In de toeristische gebieden blijven veel winkels open tot tien uur ’s avonds.
De winkels zijn gesloten op zondag en op nationale feestdagen.

Arrow Is er een tijdsverschil met Malta?

Design Spacer

Malta ligt in de Centraal Europese Tijdzone en gebruikt de Centraal Europese Standaard Tijd (CET) die één uur later is dan Greenwich Mean Time (GTM 1).
Net zoals alle Europese landen schakelt Malta over naar de zomertijd (zodat het langer licht blijft) en wordt de klok op Malta in de zomer één uur vooruit gezet. Tijdens de zomertijd is het op Malta twee uur later vergeleken met de Greenwich Mean Time (GTM 2). Aan het eind van de zomermaanden wordt de klok op Malta weer teruggezet naar Centraal Europese Tijd (CET of GMT 1).

Arrow Wat zijn de gewoonten bij het geven van fooien op Malta?

Design Spacer

Op Malta is het gebruikelijk om fooien te geven. Een fooi van tussen de vijf en tien procent is redelijk, als er een goede service is verleend. Als de fooi echter al bij de rekening is inbegrepen, dan hoeft u geen fooi meer te geven. Als u discreet bent en de gebruikelijke normen in acht neemt, zult u geen problemen ondervinden bij het geven van fooien. Maar als u twijfelt, kunt u altijd even informeren bij het betreffende bedrijf wat het beleid is voor het geven van fooien.